KÖVESS MINKET!

Acceleration/Deceleration oszcillátor

Rengeteg indikátor létezik, melyek között nehéz eligazodni és kiválogatni az igazán hasznosakat. Ebben a cikkünkben egy olyan indikátorral ismerkedhet meg az olvasó, mely könnyű kiszámíthatósága ellenére igen hatásos. Olyannyira, hogy több másik indikátornak az alapját is adja. Olvasson tovább, hogy Bill Williams egy újabb indikátorával ismerkedhessen meg!
 
 

Cikkünkben, a címben is megemlített Acceleration /Deceleration (AC) oszcillátort tárgyaljuk, mely megjeleníti az aktuális trend gyorsulását, valamint lassulását. Az indikátorra jellemző, hogy még a trend fordulása előtt megváltoztatja az irányát, így segítve elő az ellentétes irányú ármozgások meglovagolását.

Számítása
AC oszlopdiagram megmutatja a különbséget az Awesome indikátor és az 5-ös periódusú egyszerű átlag értéke között.
AO = SMA(átlagár, 5)-SMA(átlagár, 34)
AC = AO-SMA(AO, 5)
,ahol
átlagár = (Minimum + Maximum ár) / 2
SMA — Sima Mozgóátlag
AO — Awesome Oszcillátor

Használata
A 0 érték körül oszcilláló indikátor értékeit piros és zöld tüskékkel jelenítik meg.
A 0 érték a trend egyensúlyát jelzi számunkra. Tehát ilyenkor a trend nem is gyorsul és nem is lassul. Ezért ezekben az esetekben nem nyitunk pozíciókat.
A pozitív tartományban elhelyezkedő tüskék esetén az árfolyam nagy valószínűséggel emelkedni fog. Ebben az esetben vételi pozíciókat kereshetünk a piacon. 


A negatív tartományban elhelyezkedő tüskék azt jelzik, hogy az árfolyam nagy valószínűséggel csökkenni fog. Ezért ilyenkor eladási pozíciókat keresünk a grafikonon. Kereskedési jelzések csökkenő trendben
Csökkenő trendben eladási jelzésként értelmezhetjük, ha két egymást követő piros tüske rajzolódik ki. A lenti példában a trend irányú jelzéseket minden esetben az árfolyam számunkra kedvező elmozdulása követte.

Trenddel szemben kereskedve, 3 zöld tüske megjelenését szükséges kivárnunk. Ilyen esetben azonban ahogy látszik a képeken is, kevésbé sikeres indikátorunk.


Kereskedési jelzések emelkedő trendben
A trend irányában vételi jelzésként szolgálhat két egymást követő növekvő zöld tüske megjelenése. A lenti képen jól látható, hogy a trend irányú kereskedési jelzések egy eset kivételével pozitívan záródtak.
Eladási pozíciók felvétele esetén várjuk meg a 3. piros tüske megjelenését is. Mint a legtöbb kereskedési szignál esetében, trenddel szemben kereskedve kevésbé bizonyul hatékonynak.A grafikonok az AlfaTrader Marketscope grafikonrajzolójával készültek.

Az Acceleration/Deceleration oszcillátor igen könnyen és látványosan használható. Találati arányait tekintve a trend irányában igen megbízható, viszont trenddel szemben kevésbé jó jelzéseket szolgáltat. Éppen ezért alkalmazása előtt érdemes meggyőződnünk az aktuális trend irányáról.

Az Acceleration /Deceleration indikátort kipróbálhatja díjmentes demószámlán az AlfaTrader professzionális Marketscope grafikonrajzolójával.

« Vissza