KÖVESS MINKET!

ADX (Average Directional Index)


Az ADX, és a vele gyakran együtt használt Parabolic SAR indikátor kifejlesztése Welles Wilder nevéhez fűződik, akinek a közismert RSI indikátort is köszönhetjük. Az ADX indikátor a trend erősségét méri, függetlenül attól, hogy emelkedő vagy csökkenő trend uralkodik-e a piacon. Minden kereskedő számára fontos meghatározni, hogy a piac trendel-e vagy sem, illetve milyen erősségű a fennálló trend, hiszen a kereskedésünk célja, hogy elkapjuk a trendet, és jó irányba meglovagoljuk azt. A trendek azonosítása alapvetően determinálja kereskedési stratégiánkat, valamint azt is, hogy milyen indikátorok használatával támogatjuk meg a befektetői döntéshozatalt.

Az ADX használatának taglalása előtt, nem árt tisztázni a pozitív directional indikátor (+DI) és a negatív directional indikátor (-DI) fogalmát, hiszen az ADX-et ezekből származtatjuk, és a legtöbb grafikonrajzoló, így a WorldSpreads-ben elérhető is, mindhárom indikátort egyszerre ábrázolja.

A Directional Movement (+DM és -DM) mozgását, amelyből az előbb említett directional indicatort képezzük az határozza meg, hogy mai (mostani periódus) kereskedési ársávja mennyire lóg ki az előző időszak kereskedési ársávjából. Ha például egy részvény ársávja tagnap 95-105 Ft volt, ma padig 93-107, akkor a +DM kettő, még a -DM zéró. A directional indikátor képzése során a directional movement-et kombináljuk a True range-el (TR). A TR a következő három adat közül a legnagyobb:

Különbség a napi maximum és minimum között
Különbség a napi maximum és a tegnapi záróár között
Különbség a mai minimum és a tegnapi záróár között


+DI = +DM/TR és -DI=-DM/TR
A +DI az emelkedő trend erősségét, még a -DI a csökkenő trend erősségét méri. Az ADX indikátort, ami a trend erősségét méri, függetlenül attól, hogy emelkedő vagy eső trendről van e szó, a +DI és a - DI különbségéből képezzük, jellemzően 14 periódusra vonatkozóan.

Az ADX indikátor használata
Az ADX a trendkövető indikátorok csoportjába tartozik, így igazán hatékonyan momentum indikátorokkal, például a következőkben bemutatásra kerülő Parabolic SAR indikátorral használható. Az ADX indikátor is 0 és 100 közötti értéket vehet fel, de a 60 fölötti szint elérése nagyon ritka. A klasszikus használat szerint a 20 fölötti érték esetén trendelő piacról beszélünk, és a szint elérését jó beszállási pontnak tekinthetjük, még a 40 fölötti olvasat esetén már nem árt a fordulós jeleket és a kiszállási lehetőségeket figyelni, bár erősen trendelő instrumentumok esetén sokáig a 40-es szint felett tanyázhat az indikátor. A 0 és 20 pont közötti tartományban sávos, irány nélküli kereskedésről beszélünk. Ez utóbbi esetben az ilyen gyenge papíroktól célszerű távol maradni.

Az S&P500 index 60 perces grafikonján, a második függőleges vonalnál jól látható, hogy az ADX a 20-as szint fölé emelkedett, jelezve, hogy erős trend van kibontakozóban a piacon. A trend iránya szabad szemmel is megállapíthatóan lefelé mutat, de ezen a téren a +DI és -DI vonalak is hasznos segítséget nyújtanak. Amikor ezek metszik egymást, akkor a rövid távú trend váltására számíthatunk. Esetünkben a grafikonon az első függőleges vonallal jelzett időpontban, az eső trend erősségét mérő piros vonal alulról keresztezte az emelkedő trend erősségét mérő kék vonalat, ami a medvék előretörését jelzi, így eső trendet vetít előre, ami eladási szignált küld a befektetőknek. Az eladási szignált a Stohastic indikátor is megerősítette.
A 100 dolláros árszinthez közeledő WTI olaj januári határidős 30 perces grafikonján az ADX indikátor 40-es szint fölé kerülése jelezte a kereskedőknek, hogy ideje a kiszállási pontokat keresni. Pár napra rá, a Stohastic indikátor áttörte a 80-as szintet, kilépve ezzel a túladott zónából, és eladási jelzést adva a befektetőknek. A Stohastic jelzését követően nem sokkal az emelkedő és eső trend erősségét mérő kék és piros DI vonalak keresztezése is nyomatékosította a fordulót a WTI olaj piacán.Az előző példákból látszik, hogy az ADX önmagában inkább más indikátorok jelzéseinek megerősítésére alkalmas, a +Di és -DI indikátorokkal már azonban teljes értékű az ADX rendszer.« Vissza