KÖVESS MINKET!

Awesome oszcillátor

Fantasztikus indikátorként lehetne fordítani a  mostani cikkünkben tárgyalt oszcillátor nevét, mely egy teljes kereskedési rendszer alapját adja. Az Awesome indikátorral nem csak ezért érdemes megismerkednünk, hanem azért is, mert egyszerűen és jól használható eszköz, mely segítségével kiváló stratégiákat állíthatunk össze.
 
 
Bill Williams, aki nem csak indikátorokat, hanem egy teljes kereskedési rendszert alkotott meg, azt vallotta, hogy a veszteséges kereskedések legjavát a kereskedési rendszerekben, valamint a stratégiákban való bizalomvesztés okozza. Hitte továbbá azt is, hogy azok a rendszerek, melyek nem tudnak minden piaci körülmények között teljesíteni, hasztalanok és veszélyesek, hiszen a piac állandóan változik, és nem lehet a döntéseinket mindig a múltbeli eseményekre alapozni.

Awesome oszcillátor számítása
A Bill Williams által fejlesztett indikátor az utolsó öt gyertya alapján határozza meg a piac momentumát úgy, hogy összehasonlítja azokat az utolsó 34 gyertyával.
Az oszcillátort az 5 és a 34 napos átlagár sima mozgóátlagának a különbözeteként kapjuk meg.
AO = SMA (átlagár, 34) - SMA (átlagár, 5), ahol
átlagár = (Minimum + Maximum) / 2

Miért fantasztikusan jó ez az indikátor?
Az indikátor számításából láthatjuk, hogy annak képzése igen egyszerű. Alkalmazhatóságát megvizsgálva felfigyelhetünk arra, hogy az indikátor leginkább részvénypiaci termékeken működik, devizapárokon a nagy és hirtelen mozgások miatt már kevésbé, így ilyen értelemben nem érdemelné meg ezt a nevet. Ami miatt mégis megilleti ez a név, az az, hogy egy teljes kereskedési rendszer épül rá és más indikátorokkal együtt már kiválóan alkalmazható stratégiák építésére.

Kereskedési jelzések
Bár az indikátor önmagában nem használható pozíciók felvételére, rendelkezik néhány igen fontos jelzéssel, melyeket vétel illetve eladás követhet a piacon.

Vételi szignálok

Nulla vonal keresztezése
Amikor az oszlopgrafikon alulról felfelé keresztezi a 0 szintet, vételi lehetőségeket kereshetünk.Két csúcs
Az oszcillátoron ezen mintának a megjelenését érdemes fejben tartanunk, mert jó beszálló lehetőségeket ad.

A jelzés minimum két olyan egymást követő mélypontot (negatív csúcsot) tartalmaz, melyek között az indikátor értéke folyamatosan a negatív tartományban marad, valamint az egymást követő mélypontok emelkedő tendenciát mutatnak.Eladási jelzések
Eladási jelzéseket kapunk, ha megfordítjuk a vételi jelzések irányát.

0 vonal keresztezés
Amikor az oszcillátor tüskéi a középvonalat alulról felfelé keresztezik úgy, hogy egy pozitív tartományban fellelhető zöld tüske után egy piros tüske jelenik meg a negatív tartományban.

Két csúcs
Két csúcs alakzatról beszélünk, amikor az indikátor két egymást követő csökkenő csúcs között folyamatosan a pozitív tartományban tartózkodik. Ezt a jelenséget más néven hívhatjuk divergenciának is, amikor a grafikonon fellelhető két, vagy több emelkedő csúcsnál, az indikátoron csökkenő csúcspontok rajzolódnak ki.

Más indikátorokkal való kombináció
Az Awesome Oszcillátort (AO) legtöbbször más indikátorokkal együtt használják (pl.: Acceleration /Decceleration indikátor, Alligator indikátor), ahol általában, mint a trend irányát meghatározó, valamint késést mutató támogató eszköz szerepel.

Az Awesome oszcillátor egy jól használható indikátor, mely mind önmagában, mint más indikátorokkal együtt alkalmazva megállja a helyét a technikai elemzés során használt eszközök között. Próbálja ki Ön is!

« Vissza