KÖVESS MINKET!

Chaikin Money Flow (CMF)


Az Accumulation Distribution indikátorhoz hasonlóan a CMF megalkotása is Marc Chaikin nevéhez fűződik. A Chaikin Money Flow számítása az előzőekben bemutatott Accumulation Ditribution-on (A/D) alapul. Kumuláljuk az A/D érékeit 21 periódusra vonatkozóan, és az eredményt elosztjuk a forgalmak 21 periódusos kumulált összegével. Amennyiben növeljük a periódus hosszát, az indikátor kevésbé lesz volatilis.

A CMF szignáljai hasonlóan az előzőekben bemutatott indikátorokhoz az adott részvény felhalmozását, vagy eladói nyomás kialakulását jelzik. A CMF újdonsága társaihoz képest, hogy a vételi vagy eladási erő nagyságát is méri. A CMF jelzéseit a vételi szignálok alapján a következő három csoportba oszthatjuk: (Az eladói nyomás jelzése is teljesen hasonló módon történik, csak ellenkező előjellel.)

1. Vételi nyomást a piacon, ha az indikátor értéke nagyobb, mint zéró
2. Minél hosszabb ideig tartózkodik az indikátor a középvonal felett, annál inkább nő az esélye, hogy fenntartható növekedési pályán mozog a részvény, a folyamatosan jelen lévő vételi erőnek köszönhetően.
3. Minél magasabb értéket vesz fel az indikátor, annál erősebb a vételi nyomás az adott instrumentum piacán. Az indikátor 0,1 feletti értéke bullish szignál, még a 0,25 feletti érték erős vételi nyomást jelez az adott részvény piacán.A divergenciák ugyanúgy a CMF megbízható jelzései közé tartoznak, mint azt az OBV és az Accumulation Distribution esetében már bemutattuk.

A Synergon grafikonján az 1-el jelölt szakaszban a CMF indikátor a középvonal fölé emelkedet, majd a 0,1-es szintet is leküzdötte, és huzamosabb ideig a középvonal fölött maradt, így megerősítette a részvény szárnyalását. A grafikonon az 1900-as szintet elérve egy szűkülő háromszög kezdett kibontakozni (piros trendvonalak), amely később eladói szignált is adott, de a CMF ezt több nappal megelőzte, amikor a zéró vonal alá került az indikátor, jelezve az eladók megerősödését.
A 3-as pontban az indikátor enyhén emelkedett, még az árfolyam oldalazgatott, így itt pozitív divergencia alakult, ki, ami a részvény árfolyam emelkedését vetítette előre. Az optimista jelzést megerősítette az indikátor zéró vonal fölé kerülése a 4-es pontban, ami megelőzte a Synergon árfolyamának meglódulását.


« Vissza