KÖVESS MINKET!

Darvas Box

Amikor magyar származású tőzsdei spekulánsokra gondolunk, egyből Soros György neve jut eszünkbe és méltatlanul kevés szó esik Nicolas Darvasról, aki az egyik legámulatbaejtőbb Wall Street-i legenda, és az egyetlen magyar, akinek egy ismert indikátor viseli a nevét. A következőkben lerántjuk a leplet Nicolas Darvas kereskedési stratégiájáról, és a nevéhez fűződő Darvas Box indikátor működéséről.

Darvas világhírű parkett táncosként egy szerencsés véletlen folytán került közelebbi kapcsolatba a tőzsdével. Miután egy fellépésért cserébe kapott részvények értéke 2 hónap leforgása alatt megtriplázódott.


Nicolas Darvas (1920-1977) magyar származású híres táncos, spekuláns és több sikeres könyv szerzője. Darvas 1943-ban hagyta el Magyarországot 50 fonttal a zsebében, és pár év múlva már Európa és Amerika legsikeresebb táncos párját alkották féltestvérével, Júliával. 1953-ban Judy Garlanddal is volt közös fellépésük.
Kereskedésében olyan részvényeket vásárolt, amelyek 52 hetes maximumok fölé emelkedtek. Kereskedési módszerének köszönhetően 1957-58-ban 18 hónap alatt 2,4 millió dolláros profitra tett szert. Ismertségét fokozta a Time magazinban megjelent interjúja, valamint 5 kereskedéssel kapcsolatos sikerkönyvet is írt.

Nicolas Darvas 1920-ban született Magyarországon, Budapesten szerzett közgazdász diplomát. A náci rémuralom elől menekülve, csupán 50 fonttal a zsebében Isztambulba emigrált. Itt találkozott féltestvérével, Júliával, akivel karöltve több évnyi napi 8 órás izzadtságos gyakorlás után egész Európa, sőt Amerika legkeresettebb báltáncospárjává nőtték ki magukat.

1956-ra olyannyira sikeressé váltak, hogy egy 34 országot érintő világkörüli turnéra is meghívták őket, így jutottak el Kanadába. Egy toronto-i nightklub tulajdonosa nem tudta a pár jogos jussát készpénzben odaadni, ezért jobb híján részvénnyel fizetett nekik. Darvas, bár vonakodva és csak hosszas rábeszélés eredményeként, de végül is elfogadta a 3000 darab Brilund kanadai bányarészvényt. Darvas nem tulajdonított túl nagy figyelmet a frissen szerzett portfoliójának, igazság szerint hetekig rá sem pillantott. 2 hónap elteltével megdöbbenve vette tudomásul, hogy a részvények értéke megháromszorozódott. Így vette kezdetét minden idők egyik legelképesztőbb sikersztorija, amely során a szigorúan betartott stratégia több mint 2 millió dollárt (mai értéke kb. 20 millió) hozott Darvasnak az 1957-60-as bull piacon. Darvas népszerűségén sokat lendített az 1960-ban megjelent, azóta magyarul is kiadott sikerkönyve, a "Hogyan nyertem 2 millió dollárt tőzsdén? ".


A Darvas stratégia
Darvas kereskedési szisztémája alapvetően, egy kitörésen alapuló, trendkövető stratégia, amelyet roppant fegyelmezetten hajtott végre. Az 50-es években a traderek nem voltak elkényeztetve a mai számítógépes alkalmazásokkal, a technicisták kézzel rajzolták grafikonjaikat. Kereskedésében Darvas kizárólag az árfolyammozgásra fókuszált, és miközben a grafikonokat rajzolgatta, feltűnt neki, hogy az árfolyam megugrás után az esetek többségében korrigál az árfolyam, majd egy rövid konszolidáció következik, mint az alábbi Amazon részvény grafikonon is jól látható. Ezek a zónák adták stratégiájának egyik alappillérét, a Darvas Boxot, ahol a kereskedési szignálok a zónából való kitörések voltak.Darvas Box stratégia kereskedési feltételi
A Darvas féle kereskedési rendszer alapfeltétele roppant egyszerűen hangzik: találj egy Darvas Box-ot, várj, amíg az árfolyam a kitör a dobozból, és lépj pozícióba! A pozícióba lépéshez azonban a következő feltételeknek is teljesülnie kell.

1. 52 hetes csúcson legyen az adott termék árfolyama.
Darvas bull piacon kezdett kereskedni részvényekkel, így az alapstratégiát vételi beszállókra fogalmazta meg. Természetesen az éves maximum helyett, heti, havi megközelítés is alkalmazható.

2. Azonosítsuk a Darvas Box-ot, amelynek a felső vonala az adott lokális csúcs, amennyiben az azt követő 3 gyertya alacsonyabb maximummal rendelkezik. (összesen 4 gyertyát figyelünk)

3. A doboz felső vonala után azonosítsuk az alsó vonalat, ami a csúcs kialakulását követő 3 gyertya legalacsonyabb pontja. (itt is összesen 4 gyertyát vizsgálunk) Fontos, hogy a doboz aljának keresése csak akkor történik, ha a tetejét már azonosítottuk.

4. Ha a doboz alsó és felső vonala is megvan (amit megrajzol helyettünk a CityIndex Darvas Box indikátora), akkor az új csúcsra törés ad vételi jelzést. Darvas a dobozból való kitörést követően egyből pozícióba lépett, de árnyalható a belépés oly módon, hogy a doboz fölött történő zárás esetén a következő gyertya nyitásakor vásárolunk.

5. A doboz alatti zárás eladási jelzés, ilyenkor a következő gyertya nyitásában lezárjuk a vételi pozíciót.
Nicolas Darvas

 
Az alábbi DAX napos grafikonon jól látható, hogy a Darvas Box felső kék vonalának áttörésekor ad a rendszer vételi szignált. A harmadik kitörést követően a stop-szintként szolgáló alsó vonal elérésekor történt a pozíciózárás.Természetesen csökkenő trendben a rendszer megfordítva is működik, amikor is új mélypontra érkezést követően a dobozból való lefelé történő kitörés adja a kereskedési jelzést.

« Vissza