KÖVESS MINKET!

Donchian csatorna

A Donchian csatorna, vagy  highest High illetve lowest Low a legegyszerűbb indikátoraink közé tartoznak. Az indikátor pár lényegében egy csatornát képez, amely közrefogja a adott instrumentum árfolyamát. A highest high a vizsgált időszak legmagasabb pontjához húz egy vonalat, még a lowest low a legalacsonyabb pontot jelöli.

Az indikátor leginkább a napon belül kereskedő spekulánsok körében közkedvelt, de a hosszabb távú grafikonokon való használatának is van létjogosultsága. A Highest High/Lowest Low leggyakoribb paramétere a 20 periódusos beállítás, ami egy napi grafikon esetében az elmúlt 20 kereskedési nap maximumához illetve minimumához húz egy vonalat. Új maximum keletkezésével a vonalunk is feljebb kerül, így ár csatornánk is fölfelé mozdul, mint ez az alábbi grafikonon is látható. A hosszabb távú beállítások tekintetében az 52 hetes maximum illetve minimum áttörését figyeli árgus szemmel a piac, előbbi pozitív, még utóbbi negatív jelzés.

Highest high/Lowest Low használata
Mivel az indikátor csatornát képez, így a csatorna alja, az alsó szalag támaszszintet képez, míg a felső szalag az ellenállást jelöli. Mint minden csatorna esetében a vonalak áttörése illetve az azoktól való elpattanás fontos kereskedési jelzések, amelyeket az alábbiakban foglalhatunk össze:


Lépjünk a piacra, ha az árfolyam áttöri valamelyik vonalat. A felső szalag áttörése vételi jelzés, még az alsó szalag penetrációja eladási szignál.

Amennyiben vételi pozíciónk van, és az árfolyam áttöri az alsó szalagot, akkor zárjuk vételi pozíciónkat, sőt agresszívabb kereskedési stratégiát követő spekulánsok eladási pozíciót nyitnak. Hasonlóképpen, ha eladási pozícióban vagyunk, és az árfolyam áttöri a felső szalagot, az jelzés a meglévő short pozíciók zárására, esetleg vételi pozíció nyitására.

Vétel, ha a csökkenő árfolyamot megfordítja az alsó szalag, illetve eladás, ha az emelkedésnek vet véget a felső szalag.


A határidős BUX index 5 perces grafikonján jól láthatóak a Highest high/Lowest Low indikátorokhoz kapcsolódó egyszerű, és mégis hatékony kereskedési szignálok.« Vissza