KÖVESS MINKET!

Guppy

Hogyan lehet egy egyszerű trükk használatával egy remekül használható eszközt alkotni? - Erre a kérdésre ad választ mai cikkünk, melyben megismerkedhetünk egy olyan nagyszerű indikátorral, mely segítségével könnyedén azonosíthatunk vételi és eladási pontokat a grafikonon, valamint segít a piaci fő trend meghatározásában is.
 
 

Daryl Guppy egy nagyon egyszerű ötletre alapozta a róla elnevezett Guppy többszörös mozgó átlagok (Guppy Multiple Moving Average, GMMA) indikátort. Egyszerűen csak megtöbbszörözte a grafikonra feltett mozgóátlagok számát, egészen pontosan tizenkétszerezte. Az indikátor 12 vonalát 6 rövidtávú (3,5,8,10,12,15) és 6 hosszú távú mozgó átlagra osztotta fel (30, 35, 40, 45, 50, 60), melyeknek a szétnyílása, valamint a keresztezése a kereskedő számára fontos információkat tartalmaz a trend irányáról.

Az indikátor jelzései
Az indikátor működésének alapját adja az a megállapítás, hogy erősíti a trendet, ha a rövid és a hosszú távú mozgóátlagok ugyanazon irányba haladnak. A jelzést erősíti a hosszabb ideig tartó együtt mozgás, valamint az indikátor alkotóinak egymástól való eltávolodása. Ebből következik az is, hogy a trend gyengülését és esetleges trendváltást jelez az indikátor alkotóinak összesimulása.Kereskedési jelzések
Az indikátor korábban ismertetett tulajdonságaiból kiindulva igen sokan használják vételi, valamint eladási pozíciók nyitására is.

Vételi pozíció felvételére alkalmas az a pont, amikor a rövid távú indikátorok (zöld) alulról felfelé keresztezik a hosszú távú (piros) indikátorokat. A pozíciónkat egészen addig tartjuk, amíg az indikátorok ismételten nem keresztezik egymást és a legutolsó komponensig szét nem nyílnak az ellentétes irányban. Ezt jól szemlélteti a lenti példa is, ahol a zölddel jelölt zónában nyitottuk, míg a pirossal jelölt zónában zártuk pozíciónkat. Jól látható továbbá az alábbi képen az is, hogy a barna körrel jelölt zónában ugyan találkoztak a komponensek, de nem nyíltak végül szét az ellentétes irányban, így itt tartottuk pozíciónkat.


Eladási pozíciót akkor érdemes nyitni, amikor a rövidtávú (zöld) indikátorok felülről lefelé keresztezik a hosszú távúakat (pirossal jelölt), majd azok szétnyílnak. A pozíciónkat addig tartjuk, amíg az indikátor komponensei ismételten nem keresztezik egymást és szét nem nyílnak az ellentétes irányban. A barnával jelölt oválisban jól látható, hogy az indikátor komponensei ugyan összesimultak, majd az előzőekben jellemző irányban nyíltak szét, így tartottuk a pozíciónkat.


Ez az indikátor bármilyen idősíkon használva egy igen könnyen átlátható és hasznos eszköz minden technikai elemző eszköztárában, így érdemes a használatával megismerkednünk.
Mi köze tehát mégis az indikátornak a halakhoz? Az indikátor a hozzá hasonló nevű halakkal együtt lehet egy technikai elemző szemében egyszerű ám mégis gyönyörű.


« Vissza