KÖVESS MINKET!

Kairi relatív index

Sok film szól elfeledett kincsekről, melyeket birtokában főhősünk különleges varázserő birtokába jut. A következőkben egy olyan indikátort mutatunk be, amelynek eredete a múlt homályába vész, annak ellenére, hogy megbízható kereskedési jelzéseket szolgáltat.
 
 
A Kairi relatív index keletkezési körülményeire még a mai napig nem sikerült fényt deríteni, abban azonban mindenki biztos lehet, hogy az indikátor japán eredetű, hiszen a kairi szó japánul szétválasztást, vagy disszociációt jelent. Az indikátornak már a neve is sejteti, hogy mire fogjuk a későbbiekben használni.

A Kairi relatív index működése nagyban hasonlít a 70-es években debütált Momentum Indikátorhoz. A két indikátor között fellelhető azonban egy hajszál vékony különbség, mely miatt a Kairi Relatív Index megérdemli a Kincs jelzőt.

Az indikátor számítása, felépítése
KRI = (Ár - X periódusú SMA)/X periódusú SMA * 100
ahol
Ár = aktuális piaci ár
X periódusú SMA = Sima x periódusú mozgóátlag

A KRI tehát kiszámítja a jelenlegi ár és a sima mozgóátlag közötti különbséget %-ban kifejezve.
A Kairi Relatív Index képletéből is jól érzékelhető, hogy egy olyan indikátorral van dolgunk, mely 0 érték körül oszcillál. A hagyományos értelmezésben a 0 alatti értékek a piac lehetséges túladottságára hívják fel a figyelmet, míg a 0 feletti értékek pedig túlvettségre figyelmeztetnek.

Kereskedési jelzések
A Kairi Relatív Index könnyen értelmezhető kereskedési jelzéseket szolgáltat a 0 vonal keresztezésénél. Ezeken a pontokon vételi, vagy eladási pozíciókat vehetünk fel. A pozíció várható eredményét nagyban javítja, ha csak trend irányába veszünk fel pozíciót, azaz emelkedő árfolyamok esetén vételi pozíció, míg eső tendencia esetén eladási pozíció felvételét szorgalmazzuk.

Vételi jelzés
A Kairi Relatív Index vételi jelzést akkor szolgáltat, amikor az indikátor értéke a 0 vonalat alulról felfelé áttöri. A pozíciónk zárására az ellentétes irányú keresztezés ad jelet, azaz felülről lefelé.
Eladási jelzés
Az indikátor akkor ad eladási jelzést, amikor az értéke felülről lefelé keresztezi a nulla vonalat. A pozíciónkat akkor zárjuk, amikor az indikátor alulról felfelé keresztezi a nulla vonalat.
A fenti grafikonok jól tükrözik azt, hogy a Kairi relatív index segítségével viszonylag gyakran kapunk jól értelmezhető vételi, valamint eladási jelzéseket. Ezen felül az indikátor segít bennünket, hogy könnyedén azonosítsuk az emelkedő, valamint a csökkenő trendeket. Éppen ezért további használatát érdemes megfontolnunk.

« Vissza