KÖVESS MINKET!

MACD

Az MACD (moving average convergence divergence) az egyik legegyszerűbb trend követő indikátorunk, amely az 1960-as debütálása óta nagy népszerűségre tett szert, így technikai elemzésekben szinte mindig a grafikonok alatt találjuk. Az MACD viszonylag későn ad jelezést a befektetőknek, viszont az indikátor szignáljai megbízható kereskedési jelnek számítanak. Használata során segít a trend felismerésében, illetve annak megerősítését is szolgálja.


Az MACD három mozgóátlag mozgását tükrözi. Maga az indikátor két, jellemzően 12 és 26 napos exponenciális mozgóátlag (EMA) különbözete, amit kiegészít egy szignálvonal is, amely az előzőekben kalkulált MACD 9 napos exponenciális mozgóátlaga. Minél rövidebb átlagokat használunk, annál érzékenyebb lesz az indikátor, és annál hamarabb reagál a piaci változásokra. Az előbb említett 12-26-9-es beállításon kívül népszerű még a 8-17-9-es paraméter is.

Az MACD-t alkotó két exponenciális mozgóátlag (EMA) közül a 12 napos (kék vonal) a gyorsabb, még a 26 napos a lassabb (piros vonal). A mozgóátlagokon alapuló kereskedési stratégiákban nagy jelentőségű a két átlag kereszteződése. Ha a gyorsabb vonal alulról metszi a lassabbat az vételi jelzés, még ennek ellenkezője eladási szignált ad. Lévén az MACD vonal az előbb említett két átlag különbözete, így amikor azok metszik egymást, akkor keresztezi az MACD a 0-val jelölt középvonalat. A középvonal áttörése ebből kifolyólag meghatározó jelzése az indikátornak, amelyről a későbbiekben még szót ejtünk.

A BUX grafikonján jól látható a két exponenciális mozgóátlag és az MACD együttmozgása, valamint az, hogy az MACD lényegében a két exponenciális mozgóátlag távolságát méri. A pozitív tartományban tartózkodó MACD azt jelzi, hogy a 12 napos EMA a 26 napos fölött van, még a negatív tartományban tartózkodó MACD esetében a 12 napos EMA a 26 napos alatt van.
Nézzük hogyan használhatjuk az MACD jelzéseit a gyakorlatban:

Vétel, amikor az MACD keresztezi a középvonalat
A középvonal keresztezése az MACD legmeghatározóbb jelzései közé tartozik, amely a bika és medve piacok közötti váltást jelzi a befektetőknek. A középvonalat akkor keresztezi az MACD, ha a 12 napos exponenciális mozgóátlag (EMA) alulról vagy felülró metszi a 26 napos EMA-t. A Dow 2 éves grafikonján, amelyet alapvetően a bikák uraltak, az MACD jól mutatta a rövidebb korrekciós szakaszokat, és ami annál sokkal fontosabb, időben jelzést adott a befektetőknek a rally folytatódásáról. Az MACD középvonal keresztezése ritka jelenség, a Dow Jones index esetében 6-szor fordult elő az elmúlt két évben, ezért a jelzés olyan fontossággal bír, amit semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni.Különösen megbízható a középvonal keresztezésének trendváltó hatása heti grafikonon, mint azt a Richter heti grafikonja is jól példázza.Vétel, amikor az MACD keresztezi a szignálvonalat
A hagyományos megközelítés szerint ha az MACD a szignálvonal alá esik, akkor eladási jelzést, még ha alulról keresztezi azt, akkor vételi jelzést kapunk. A középvonal feletti eladási szignálok esetén, minél magasabban fordul az indikátor, annál megbízhatóbb jelzést kap a befektető. A középvonalhoz közeli fordulók inkább csak pozíciózárásra adnak jelzéseket, semmint shortok nyitására, még ha a középvonal fölött alulról keresztezi az MACD a szignálvonalat, akkor nyugodt szívvel vehetünk fel vételi pozíciókat, hiszen a meglévő trenddel egy irányba kereskedünk.

Hasonlóképpen, a középvonal alatti eladási szignálok short pozíció felvételére adnak jelzést. A középvonal alatt, attól távol forduló indikátor vételi jelzést ad, még a szignálvonalnak a középvonalhoz közeli keresztezése csak a short pozíciók zárására ad jelzést.

A Nasdaq index grafikonján látható 1,2 és 3-as MACD-szignál vonal keresztezések a vételi pozíciók zárására adtak jelzést a befektetőknek. Az indikátor váltása, a középvonal felett relatíve alacsony szinten történt, ezért ezek nem voltak elég erős szignálok a shortoláshoz, ami igazolódott is az index mozgásában, hiszen az indikátor mindhárom jelzése csupán kisebb korrekciót hozott a piacon. Az MACD soron következő 4. jelzése már magasabban történt, ezért ezt eladási jelzésnek értelmezhettük, ami nem sokkal később megerősítést nyert, amikor az MACD áttörte a középvonalat. Az 5. jelzés a középvonaltól jelentős távolságra történt, így vételi jelzést kaptunk, amit a Nasdaq index erőteljes szárnyalása követett.Figyeljük a divergenciákat
Mint a Stohastic és RSI indikátoroknál már említettük, a divergenciák, azaz az indikátor és az árfolyam ellentétes mozgásából adódó jelzések az MACD esetében is a legmegbízhatóbb jelzések közé tartozik. Az Egis grafikonján jól látható, hogy az indikátor és az árfolyam között kialakult negatív divergenciát követően, a részvény követte az indikátort, és bekövetkezett a trendforduló a gyógyszergyártó piacán.
Miért nem jó az MACD?
Az MACD hátránya, hogy trendkövető indikátor lévén jelentős késéssel ad jelzést a piaci fordulókról, ezért rövidtávú kereskedésben kevésbé használható, mint a momentum indikátorok (RSI, Stohastic). Az, hogy az indikátor késéssel reagál a piaci változásokra előny is egyben, hiszen a fals jelzések aránya alacsony, különösen a villámgyors RSI-vel összevetve. A biztonságnak azonban ára is van, az MACD-t követő befektető kisebb szeletet tud kiharapni a piaci árfolyammozgásokból, mint a momentum indikátorok követői.

A BUX index grafikonján jól látható, hogy az RSI szinte egyből a trendfordulós hosszú lábú doji gyertya megjelenése után adott vételi jelzést, amit pár nap késéssel követett a Stohastic, és jó egy héttel lemaradva jött meg a vételi szignál az MACD részéről.


 


« Vissza