KÖVESS MINKET!

McClellan oszcillátor

Miközben szárnyal egy adott tőzsde, vajon az index komponensek közül mennyi részvény emelkedik, illetve hány részvény araszol már lefelé? Az emelkedő és csökkenő instrumentumok száma alapján tudunk valamilyen következtetést levonni a jövőre vonatkozóan?
 
 

Ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatják a skót matematikus házaspárt, Marian és Sherman McClellan-t. A McClellan néven ismerté vált, általuk kifejlesztett indikátor teljesen új megközelítést hozott a tőzsdei részvénykereskedésben. A McClellan egy piaci mélység indikátor, ami az adott tőzsde vagy tőzsdeindex vonatkozásában az emelkedő illetve csökkenő részvények számának különbségén alapul.

Az indikátor alapja azon a megfigyelésen alapul, hogy a nagyobb súllyal rendelkező részvények határozzák meg az index haladási irányát annak ellenére, hogy a legtöbb részvény már esetleg lefele halad. A McClellan házaspár megfigyelése alapján hasonló szituációkban nő egy fordulat valószínűsége, amelyet szándékaik szerint a McClellan indikátor jelez.Az indikátor egyszerűsített alapképlete:
McClellan oszcillátor = az emelkedő - csökkenő instrumentumok 19 periódusos exponenciális mozgóátlaga - az emelkedő - csökkenő instrumentumok 39 periódusos exponenciális mozgóátlaga

A képletből is látható, hogy az emelkedő és csökkenő instrumentumok számát méri az indikátor, tehát indexek esetében alkalmazható!

Az oszcillátor momentum indikátorként a piaci mélység pozitív vagy negatív változásait jelzi előre, melynek a segítségével könnyebben meghatározhatóak a sikeres piacra lépési pontok, valamint a mélypontok és a csúcsok. A két indikátor különbségeként számított oszcillátor alkotói keresztezik egymást. Ezért az értéke 0 körül oszcillál. A 0 feletti értékek megerősítik az emelkedő trendet, míg a 0 alatti értékek gyengítik azt. Részvényárfolyamok tartós csökkenése esetén a 0 alatti értékek megerősítik az irányt, míg az a fölöttiek gyengítik azt.Kereskedési jelzések
Vételi, vagy eladási jelzést generálhatnak az indikátor értékében fellépő hirtelen változások, a középvonal keresztezések, valamint a divergenciák.

Középvonal keresztezésnél vételi jelzést akkor kapunk, ha az oszcillátor alulról keresztezi a 0-ás szintet, míg eladási jelzést, ha az oszcillátor felülről keresztezi a 0-ás szintet lefelé irányban. A kép alapján jól látható, hogy a trendváltásokat egy középvonal keresztezés előzi meg, ami a piac elbizonytalanodását jelzi, majd ezután alakul ki az új trend.Pozitív (vételi) és negatív (eladási) divergenciák is segítséget nyújtanak a belépési pontok meghatározására. A lent látható példában egy negatív divergenciát láthatunk, mely után az árfolyam emelkedését tapasztalhattuk.


Piaci kilengés során az indikátor egymás után hirtelen vesz fel extrém értékeket, ami a piaci hangulat megváltozását, elbizonytalanítását jelzi. Ilyenkor gyakran tapasztalhatjuk a trend irányának a megváltozását.


A McClellan indikátor remekül használható rövidebb távú 20-60 gyertyából álló trendek erősségének meghatározására hetes, napos, órás idősíkokon. Hogy az adott felbontású grafikonon a piacról és a pozíció nyitás irányáról alkotott véleményünket megerősíthessük, érdemes az általa adott jelzéseket más eszközökkel (trendvonalak, támasz és ellenállásszintek) alátámasztanunk.

« Vissza