KÖVESS MINKET!

OBV (On Balance Volume)

A piacokon dúló érzelmekről és hangulatváltozásokról két egyszerű adatból tudunk következtetést levonni, ezek az árfolyam, és a hozzá tartozó forgalom. Még az árfolyamot folyamatosan vizsgáljuk különböző alakzatok, gyertya formációk, és több tucat indikátor segítségével, addig a forgalmat kicsit elhanyagolva a grafikonok alatti ""tüskék"" segítségével követhetjük, amely szolgáltatást valamennyi grafikonrajzoló felkínálja.

A forgalom, illetve annak változása önmagában nem ad vételi vagy eladási jelzéseket a befektetőknek, az árfolyammozgással kombinálva azonban már hatékony segítség a kereskedésben. Az alap koncepció a forgalommal kalkuláló indikátorok mögött az, hogy a forgalom változása megelőzi az árfolyam változását, így az indikátor jelzése időben figyelmezteti a befektetőket a piaci fordulatra. A forgalom nagy megugrása kiegészítve a technikai elemzés más jelzéseivel, mint támaszok és ellenállások áttörése, vagy trendváltásra utaló gyertya alakzatok szintén értékes információt hordoz, hiszen a kiugró forgalom megerősíti a piaci változás valószínűségét.

A következőkben olyan indikátorokat mutatunk be, amelyek mind a forgalmat és az árfolyamot figyelembe veszik, illetve bemutatunk pár kereskedési technikát, amelyek a forgalom szélsőséges megugrásához kapcsolódnak.

On Balance Volume (OBV)
Az OBV az első indikátorok egyike, amely számítása során a forgalmat is figyelembe veszi, az indikátor használata a 60-as évek elejére nyúlik vissza. Az OBV azt mutatja meg, hogy hogyan áramlik ki és be a forgalom az adott részvény piacáról, illetve piacába. Számítása igen egyszerű, az indikátor előző napi értékéhez hozzáadjuk a forgalmat, ha az árfolyam följebb zárt, még áresés esetén a forgalom levonásra kerül az indikátor előző napi értékéből. Az így képződött vonal összehasonlítható az árfolyammal divergenciák vizsgálata és kitörések merősítése végett. Használata során az indikátor számszaki értéke nem lényeges, sokkal inkább az OBV irányára kell fókuszálni.

A Pannonplast (most már Panergy) grafikonja esetében erősödő forgalom jelezte, hogy a jól informált tőke áramlik a részvény piacára, aztán a később reagáló befektetők is kapcsoltak, és emelkedésnek indult az árfolyam. Az grafikonon az 1-es pontban látható OBV megugrása jelezte, hogy a pénz elkezdett áramlani a Pannonplast piacára.

Mint más indikátorok, az OBV is felvesz egy irányt. Az emelkedő OBV vonal azt jelzi, hogy a forgalom nagyobb azokon a napokon, amikor a bikák dominálják a kereskedést, és emelkedik a piac. Ha a részvény grafikon együtt emelkedik az OBV-vel, akkor az indikátor megerősíti az emelkedő trendet. Ez utóbbi esetben az árfolyam emelkedése mögött a részvény iránti növekvő kereslet áll, ami egészséges emelkedő trendet jelent. A grafikonon a 2-es szakasz ezt a növekedő pályát jelzi a Pannonplast grafikonján.

Amennyiben az árfolyam emelkedik, miközben az indikátor esik, mint ez a grafikonon a 3-as pontban látható, akkor negatív divergenciával találkozunk, ami azt mutatja, hogy az emelkedő trend nem ""egészséges"" ezért ezt figyelmeztető szignálként kell értékelnünk, ami jelzi, hogy a trend nem tarthat sokáig. A negatív divergencia a Pannoplast piacán is meghozta a fordulatot, és erőteljes korrekció következett be a részvény árfolyamában.

 


« Vissza