KÖVESS MINKET!

PPO (Percentage Price Oscillator)

A PPO (Percentage Price Oscillator) indikátor az MACD-hez hasonlóan két exponenciális mozgóátlag különbségét méri, de itt ezek százalékos különbsége adja az indikátor alapjául szolgáló számsort. A PPO-nak ismert az exponenciális mozgóátlagok különbségén alapuló változata is, az APO (Absolute Price Oscillator). Az APO gyakorlatilag teljesen azonos az MACD-vel, így a legtöbb grafikonrajzoló, beleértve a Markers és a GIR Professional programokat is az APO helyett a sokkal ismertebb MACD-t használják.


A PPO számítása során a rövidebb mozgóátlagból kivonjuk a hosszabbat, és az eredményt elosztjuk a hosszabb mozgóátlaggal. A legtöbb grafikonrajzoló program alapbeállításként a 10 és 30 napos exponenciális mozgóátlagokkal számol, valamint megkülönböztetünk egy szignálvonalat is, ami az indikátor vonalának a jellemzően 9 napos exponenciális mozgóátlaga. Mint minden trendkövető indikátor esetében, ha csökkentjük az időperiódus hosszát, akkor volatilisabb lesz a PPO mozgása.

A PPO gyakorlati használata
A PPO és az MACD jelzései közötti nyilvánvaló hasonlóság a következő grafikonon is jól látható. Használatukba sincsen eltérés, a PPO esetében is a középvonal áttörésének, a szignálvonal keresztezésének illetve a divergencia hatásoknak van jelentősége.Középvonal keresztezése
A Mol grafikonján látható, hogy a PPO középvonal keresztezése az indikátor legmegbízhatóbb jelzései közé tartozik. Amennyiben az indikátor alulról keresztezi a középvonalat vételi jelzést kap a befektető, míg a középvonalé felülről történő keresztezése eladási szignál.Szignálvonal keresztezése
A Szignálvonalak keresztezése a PPO esetében is gyakoribb jelenség mint a középvonal keresztezése, és megbízhatósága is alacsonyabb fokú. A szignálvonalak keresztezésére vonatkozó szabályok azonosak az MACD-nél leírtakkal, a szignálvonal felűről történő keresztezése negatív szignál, még ha az indikátor alulról töri át a szignálvonalat, az pozitív jelzés. A Richter grafikonján megjelölt PPO szignálvonal keresztezések esetében a konzervatívabb befektetők az ""A"" és ""C"" pontokban a meglévő vételi pozícióikra kapnak eladási jelzést, még a ""B"" pontban, ahol a középvonal fölötti tartományban alulról keresztezte a PPO a szignálvonalat, vételi jelzést kapunk az indikátortól.
Divergenciák
A Rába grafikon esetében 2007 harmadik negyedévben a részvény szárnyalását nem erősítette meg a PPO indikátor, ami negatív divergenciát eredményezett a részvény árfolyama és az indikátor között. A negatív jelzést hamarosan az árfolyam meredek zuhanása követte. Ezt követően egy pozitív divergencia is kialakult a grafikonon, ami meghozta a pozitív korrekciót a Rába piacán.
« Vissza