KÖVESS MINKET!

PVO (Percentage Volume Oscillator)


A PVO (Percentage Volume Oscillator) különlegessége, hogy az indikátor kizárólag a forgalom változásával kalkulál. Működése teljesen azonos a PPO indikátoréval, azzal a különbséggel, hogy a PVO-t a forgalomra vonatkozó átlagok százalékos különbségéből származtatjuk. Az indikátort számítása során a forgalomra vonatkozó rövidebb exponenciális mozgóátlagból kivonjuk a hosszabb időszakra vonatkozó exponenciális mozgóátlagot, és az eredményt elosztjuk a forgalom hosszabb exponenciális mozgóátlagával. Az indikátor a zéró középvonal körül ingázik.

A PVO számítása:
PVO = ( a forgalom rövidebb EMA(exponenciális mozgó átlaga) - A forgalom hosszabb EMA) / a forgalom hosszabb EMA

A PVO gyakorlati használata
Középvonal áttörése, divergenciák, trendvonalak áttörése
Mint minden oscillator típusú (középvonal körül, vagy zárt skálán mozgó) indikátor esetében, a PVO-nál is meghatározó a középvonal áttörése. A középvonal alulról történő áttörése az emelkedő forgalom következménye, míg a felülről történő áttörés a forgalom csökkenésének az eredménye. Lévén a piacon az emelkedések jellemzően a forgalom megugrásával párosulnak, a PVO középvonal áttörése is gyakran emelkedéssel jár együtt, még a felülről történő keresztezés sokszor intő jel, és a vételi lendület kifulladására utal.

A következő Richter grafikonon látható, hogy mikor az indikátor áttörte a középvonalat, azt rendre kisebb árfolyam emelkedés követte. A grafikonon egy negatív divergencia is kialakult, hiszen 2007 november, december hónapokban a részvény jelentős emelkedést produkált, amit nem erősített meg a forgalom, márpedig alapvetően egy egészséges árfolyam erősödés emelkedő forgalommal párosul, bár ez az állítás leginkább hosszú távú heti vagy havi grafikonok esetében állja meg a helyét.Az emelkedő forgalom és az emelkedő árfolyam szoros kapcsolata jól látható a BUX heti grafikonján, ahol is a PVO emelkedő trendvonalának megtörése jelezte, hogy a bikák átadták a medvéknek a helyet. Az elmúlt hetekben a megtörő csökkenő trendvonal ennek pont ellenkezőjéről, esetleges emelkedő hullámról árulkodik.


« Vissza