KÖVESS MINKET!

RSI (Relative Strength Index)

A Relative Strength Index (RSI) a Stohastic-hoz hasonlóan a legnépszerűbb indikátoraink közé tartozik. Különlegessége, hogy nem az árakat, hanem az árfolyam változásokat méri, pontosabban egy adott időszak árfolyam-elemelkedéseinek nagyságát hasonlítja össze a csökkenések nagyságával. Az RSI kedveltségét gyorsasága adja, szinte a piac változásával együtt tud váltani az indikátor, ami egyben hibája is, hiszen emiatt sokszor adhat téves jelzést a befektetőknek.


A Stohastic-hoz hasonlóan az RSI is momentum típusú oscillátor, az-az a piaci lendületet, hangulatot méri egy 0 és 100 közötti zárt skálán. Itt is megkülönböztetünk két meghatározó szintet, amelyek jellemzően a 30-es és 70-as értékekhez kötődnek. Előbbi alatt túladott, még utóbbi felett túlvet tartományról beszélünk. Sok, az RSI-t használó befektető erre a két értékre fókuszál, és a 30-as érték túllépését vételi, még a 70-es szint túllépését eladási szignálként értelmezik, ami alapvetően az indikátor hibás használatát jelenti.

A következőkben az RSI használatán alapuló hatékony kereskedési stratégiákat mutatunk be, jellemzően a vételi lehetőségekre fókuszálva. Nézzük hát hogyan kell az RSI jelzéseit helyesen értelmezni!

1.Vétel, mikor az indikátor kijön a túladott tartományból
J. Wilder, az RSI kitalálója a 1978-ban megjelent könyvében a túladott és túlvett tartományra vonatkozóan azonos használatot javasolt, ellenkező előjellel. Wilder álláspontja szerint ha a 30-as szint fölé emelkedik az indikátor, akkor az bullish jelenség, még ha a 70-es szint alá esik, akkor bearish jelzést kapunk. Ez alapján akkor célszerű vételi pozíciót felvenni, ha a túladott tartományba fordul az indikátor, és a 30-as szint fölé kerül. A BUX index grafikonján látható 2007 márciusában, az RSI fordultát, és a 30-as szint áttörését követően hosszú emelkedés vette kezdetét a magyar börzén.
2.Vétel, amikor az RSI elakad az 50-es szintnél
Erős piacokon nem biztos, hogy az RSI visszaesik a 30-es szint alá, sőt, akár hosszabb ideig is a túladott tartományban tartózkodhat az indikátor. Ilyen, emelkedő trend hátán lovagoló piacok esetében gyakori jelenség, hogy a korrekció véget ér, amikor az RSI eléri az 50-es szintet, ami ilyenkor ellenállásként is funkcionál. Ez esetben akkor kapunk vételi jelzést, amikor az indikátor elrugaszkodása az 50-es szinttől, ami többször egymás után meg is történt az Adidas részvényekhez rendelt RSI esetében.3.Vétel, mikor az RSI áttöri az 50-es szintet
Ahelyett, hogy folyamatosan a túladott és túlvett szintekre koncentrálnánk, az RSI-t trendkövető indikátorként is használhatjuk. Ez esetben is az 50-es szint lesz a meghatározó, és akkor kapunk vételi jelzést, ha az indikátor értéke az 50-es szint fölé emelkedik, amit a pozitív piaci hangulat megnyilvánulásaként értékelünk. Ellenkező esetben, az 50-es szint felűről történő áttörése negatív piaci hangulatról árulkodik, és eladási pozíciók nyitására ad jelzést. Az 50-es szint alapján kereskedni nagyban hasonlít az 1-es pontban leírtakhoz, amikor is a 30-es ás 70-es szint áttörése volt a meghatározó, azzal a különbséggel, hogy itt a már meglévő trendet lovagoljuk meg, tehát kisebb a kockázata, hogy az indikátor fals jelzést ad, viszont az emelkedő illetve csökkenő hullámból is csak kisebb szeletet tud kiharapni a befektető. A következő grafikonon látható, hogy a Pannonlast részvénye azután kezdett igazi vágtába, hogy az RSI áttörte az 50-es szintet.4.Figyeljük a technikai elemzés alakzatait az RSI görbéjén
Az RSI használata során a hullámzó indikátor vonalán a technikai elemzés tárházából számos eszközt bevethetünk, ugyanúgy, mintha egy részvény árfolyamgörbéjén használnánk azokat. Támaszokat, ellenállásokat, trendvonalakat rajzolhatunk az RSI-re sőt a technikai elemzés különböző alakzatait, mint például a dupla csúcsot vagy váll-fej-váll alakzatokat is megfigyelhetünk rajta. Ezek használata ugyanúgy történik, mint ha egy tetszőleges részvény vagy index grafikonján azonosítanánk azokat.

Trendvonalak
A Synergon részvény grafikonjához rendelt RSI-n jól látszik, hogy milyen emelkedő és csökkenő trendvonalak rajzolhatók az indikátor vonalára. Az 1-es és 3-as emelkedő trend esetében célszerű mindaddig vételi pozícióban maradni, amíg a trend meg nem törik, illetve a trend megtörésekor eladási pozíció nyitásán is el lehet gondolkodni, bár a meglévő trenddel szemben kereskedni igen kockázatos, és a Syenergon részvényeket az adott időszakban egyértelműen emelkedő trend jellemzte. A 2. csökkenő trendvonal áttörése vételi jelzést ad, ami sokkal jobb hozam - kockázat szintekkel kecsegtet, hiszen a meglévő trend irányába spekulálunk. Az RSI vételi jelzése alapján kiemelekedő hozamot ért el az a befektető, akinek volt türelme a Synergon kitörésig tartani a részvényeket.Ellenállás
Meghatározó ellenállások és támaszok áttörése a technikai alapon kereskedők körében a legismertebb jelzésnek számítanak, és az RSI vonalán is jól használhatóak. A Rába részvények esetében az RSI csúcsai által képzett ellenállás áttörése, vételi jelzést adott, amelyet követően jelentősen megugrott a részvény árfolyama. Az RSI kitörése egyben arra is jó példa, hogy tartósan a túladott tartományba maradhat az indikátor, és ezen a szinten nem hogy eladni nem kell, de még vételi jelzést is kaphat a befektető.Alakzatok
A DAX index grafikonja alatti RSI görbén kirajzolódott dupla alj alakzat előbb adott vételi jelzést, mint az árfolyamgörbén úgyszintén megfigyelhető, kék négyzetbe látható hasonló formáció. A dupla alj klasszikus bullish alakzat, amely akkor ad vételi szignált, ha az árfolyam vagy esetünkben az RSI értéke átlépi a két aljat összekötő vonalat. Az RSI vételi jelzését követően hosszú emelkedés vette kezdetét a német piacon.


5.Figyeljünk a divergenciákra
A divergenciák, az indikátor és az árfolyam eltérő mozgásából adódó jelzés, amely az RSI esetében is a legpontosabb szignálok közé tartozik. Amennyiben az árfolyamgörbe csökken, miközben az indikátor az adott időszak alatt emelkedett, akkor pozitív divergenciáról beszélünk, ellenkező esetben pedig negatív divergenciáról. A divergencia azt mutatja, hogy a meglévő trend nem tartható, ezért ilyen esetekben azt várjuk, hogy az árfolyam követi az indikátort. A pozitív divergencia bullish, még a negatív divergencia bearish jelenség.
A BUX index esetében jól látható, hogy a csúcs előtti időszakban, még az index emelkedett, addig az RSI csökkent, előre jelezve így az emelkedő trend végét.Milyen paraméterekkel használjuk az indikátort?
Az RSI leggyakoribb beállítása szerint 14 periódust vesz figyelembe a grafikon rajzoló program, az indikátor számításakor. Minél rövidebbre állítjuk az intervallumot, annál érzékenyebb lesz az indikátor, és ezzel együtt nő a fals jelzések valószínűsége is. Gyakori még a 20-es és 30-as beállítás is, bár ez utóbbi főleg a hosszú távra befektetőknek ajánlott. A Markers grafikonrajzoló egy index egyenest is használ az RSI görbéje mellett, ami a 14,5-ös beállítás esetén az RSI öt napos mozgóátlaga, és zöld vonal jelöli. Az indikátor jelzései így tovább finomíthatóak, hasonlóan a Stohastic-nál leírtakkal, mikor is az indikátor és a szignálvonal keresztezésének is jelentősége van, bár a nemzetközi gyakorlat az RSI esetében általában eltekint a szignálvonal használatától.

« Vissza