KÖVESS MINKET!

Stohastic indikátor

A Stohastic indikátor napjaink egyik legnépszerűbb indikátora, szinte minden technikai elemzésben ott látható a grafikon alatt. Hatékony működése talán népszerűségéből is fakad, hiszen ha egy indikátort nagy számú kereskedő figyeli, akik ez alapján nyitnak vételi vagy eladási pozíciókat, akkor az indikátor jelzései könnyen önbeteljesítő jóslattá válhatnak.


A Stohastic indikátornak gyors illetve lassú változata ismert, mi most a sokkal szélesebb körben elterjedt ""slow"" vagyis lassú Stohastic indikátor bemutatására hagyatkozunk. Ez utóbbi jobban használható a mindennapi kereskedésben, mivel az árfolyamváltozásokat kisimítva követi, így jóval kevesebb téves jelzést ad.

A Stohastic indikátor egy oscillátor típusú momentum indikátor. Ahhoz, hogy megértsük, mit jelent az indikátor két hullámzó görbéje, nem árt tisztázni a két definíció jelentését. Az oscillátorok jellemzően 0 és 100 közötti értéket vehetik fel, és ezek között ingadoznak. Az oscillatorok másik fajtája, mint például az MACD a középső ""0"" érték körül mozog. A Stohastic esetében a minimális és maximális (0 és 100) értékeken kívül adott még két meghatározó szint is, amelyek közül az alsó a túladott, még a felső a túlvet tartományt mutatja. A túlvett piacot jellemzően a 70-es vagy 80-as értéknél lévő egyenessel jelölik, még a túladott terméket a 20-as vagy 30-as vonal alatti tartomány jelenti. Miután az indikátor elérte a túladott vagy túlvett tartományt, megnő annak az esélye, hogy fordul a rövid távú trend. Mindez persze nem azt jelenti, hogy az adott részvény árfolyam ne emelkedhet tovább miután a Stohastic a 80 fölötti túlvett tartományba ért, vagy ne folytatódhatna az árfolyamok erodálódása 20 alatti érték esetén.

A momentum indikátorok a piac lendületét mérik az árváltozás sebességén keresztül, vagyis lényegében a piaci hangulat tükröződik az indikátorban. A Stohastic indikátor logikája szerint az aktuális záróárat méri össze a megelőző időszak kereskedési ársávjával. Amikor optimista hangulat uralkodik a piacon, akkor a részvény a napi maximumhoz közel zár, az indikátor által vizsgált időszak ársávjának a felső részén, ebből kifolyólag az indikátor emelkedni fog. Amikor az emelkedés üteme lassulni kezd, akkor a záróár már messzebb kerül a napi maximumtól, és az indikátor elkezd fordulni, jelezve ezáltal az emelkedő hullám várható kifulladását.

Mit mutat az indikátor hullámzó piros és zöld vonala?
A piros, gyors vonal (%K) az éppen aktuális záróárat méri össze egy adott periódus minimumával és maximumával. %K-ot kisimítjuk egy 3 napos mozgóátlaggal, ettől lesz a Stohastic indikátor ""slow"" azaz lassú Stohastic. A 3 napos kisimítás hiányában gyors Stohastic indikátorról beszélhetnénk. Szignál vonalunk a % D nem más, mint a kisimított %K 3 napos mozgóátlaga.


A Stohastic indikátorral kapcsolatosan a legnagyobb tévhit, hogy amikor a felső vonal felett tartózkodik az indikátor, akkor túlvett a részvény, ezért eladói pozíciót célszerű felvenni, még az alsó vonal alatti indikátor túladott részvényt mutat, ezért gyorsan venni kell az adott termékből. Aki ezt az elvet követi kereskedése során, számos jó befektetési lehetőségről marad le, illetve sokszor rossz irányban fog spekulálni.

A sikeres technicista kereskedő ezzel szemben jóval kifinomultabb technikát követ, amelyek az előbb vázolt példánál sikeresebb befektetésekkel kecsegtetnek. Nézzük hát, hogyan használjuk hatékonyan a Stohastic indikátort! A következő példákban rendre a Stohasztikus indikátor vételi jelzéseit vettük górcső alá. Eladási jelzést esetén minden az előzőekben leittak szerint történik, csak fordított előjellel.

1. Vétel, mikor mindkét vonal a túladott szint felett van, és emelkednek
Ez a legegyszerűbb kereskedési stratégia ami a Stohastic indikátor használatán alapul. Akkor veszünk fel vételi pozíciót, amikor mindkét vonal egyértelműen emelkedik, és az indikátor már kilépett a tülladott zónából és a túlvett tartományt célozva emelkedik. Minél alacsonyabb szinten van az indikátor a beszálláskór, annál nagyabb szeletet tudunk kihasítani az emelkedő hullámból, mint ahogy az Fotex részvény grafikonján is jól látható.

2. Vétel, mikor a gyors vonal (%K) alulról keresztezi a lassú szignálvonal (%D)
Talán a leggyakoribb vételi szignál, amelyet a Stohastic indikátortól kapunk, amikor a gyors vonal keresztezi a lassút. Lévén gyakori jelenség, itt a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy fals jelzést kapunk. Ha a túladott területen történik a két vonal keresztezése, akkor célszerű várni, amíg az indikátor kijön a túladott zónából, és aztán vételi pozíciót felvenni. A Synergon grafikonján a gyors és a szignál vonal klasszikus keresztezését láthatjuk, amely jókor adott vételi jelzést a részvényre. 

3. Legyünk vételi pozícióba, mikor mindkét vonal mát a túlvett területen van, de még nem fordul az indikátor.
Harmadik példánkon jól látható, hogy az emelkedő trend, minden további nélkül folytatódhat, annak ellenére, hogy az indikátor már a túlvett területre ért. A Rába grafikonja jól mutatja, hogy amikor az indikátor meredeken emelkedve a túladott területre érkezett, akkor az még messze nem jelentette az emelkedés végét, sőt azután jött lendületbe a részvény igazán. Erősen trendelő, emelkedő piacon célszerű egészen addig vételi pozícióba maradni, amíg az indikátor a túlvett területen tartózkodik. Ez utóbbira is jó példa a Rába, hiszen aki az indikátor alapján vett fel vételi pozíciót, és nem adott el, amíg az indikátor ki nem jött a túlvett területről, az 45%-os emelekedést tudott bezsebelni.

4. Vétel, mikor az indikátor erős, és újra teszteli előző maximumát
Az előző példában már láthattuk, hogy erősen emelkedő piacon az indikátor tartósan a túlvett tartományban maradhat, most egy fokkal tovább lépünk, hiszen az Stohastic indikátor a túlvett tartományban vételi jelzést is adhat. Amikor az indikátor a túlvett tartományban egy kicsit korrigál de a 80-as szint felett marad, majd újra elrugaszkodik, és eléri előző csúcsát, akkor vételi jelzést kapunk, és az indikáció ""bullish"" piacot vetít előre. Látható, a Dow Jones grafikonján, hogy az index azután kezdett csak igazán emelkedni, hogy indikátor tesztelte előző csúcsát. 

5. Figyeljünk az indikátor megtört mozgásait
Gyakori jelenség, hogy az indikátor fordul a túladott tartományban, elkezd emelkedni, de az emelkedés megtörik, nem ér el a túlvett zónába, és az indikátor újra esni kezd. Amennyiben az eső indikátor nem éri el a túladott zónát, hanem ismét fordul, és emelkedni kezd, és eléri korábbi maximumát, akkor az vételi jelzést ad a befektetőnek. Az OTP grafikonján jól látszik, hogy az indikátor megtört emelkedést, majd megtört visszaesést követően jön csak igazán lendületbe a részvény.




6. Figyeljük a divergenciákat
Divergencia hatásról akkor beszélünk, ha az indikátor és az árfolyamgörbe különböző irányba mozdul. Amennyiben az árfolyamgörbe csökken, miközben az indikátor az adott időszak alatt emelkedett, akkor pozitív divergenciáról beszélünk, ellenkező esetben pedig negatív divergenciáról. A divergencia azt mutatja, hogy a meglévő trend nem tartható, ezért ilyen esetekben azt várjuk, hogy az árfolyam követi az indikátort. A pozitív divergencia bullish, még a negatív divergencia bearish jelenség. Ezek a divergencia hatások az indikátorok legmegbízhatóbb jelzései közé tertoznak, és valamennyi indikátor esetében használhatóak. A Pannonplast grafikonján jól látható a pozitív divergencia, ami előszele volt az árfolyam kitörésének.



Milyen paraméterekkel használjuk az indikátort?
Leggyakoribb paraméterek, amelyekkel a Stohastic indikátort használják, a 14,3,3 és a 5,5,3 beállítások. Mit jelentenek ezek a számok? Az első adat a vizsgált időintervallum hosszát adja meg, a második a szignál egyenesre vonatkozik, megadja, hogy a lassú vonal a gyors vonal hány napos mozgóátlaga legyen, még a harmadik szám megadja, hogy milyen mozgóátlaggal simítsuk ki a gyors vonalat. Ez utóbbiról már beszéltünk, ettől válik a gyors Stohastic-ból lassú.

Némely grafikonrajzoló programon állítható, a túladott és túlvett szintek elhelyezkedése. Részvény és index technikai elemzésben leggyakrabban a 20-as szint jelöli a túladott, még a 80-as a túlvett tartomány kezdetét. Ha valaki a 70-es vagy 30-as szinteket használja, akkor a többi piaci szereplő előtt kaphat jelzéseket, ám jelentősen megnő annak az esélye hogy fals jelzéseket kap az indikátortól. A Portfolio.hu-n megjelenő technikai elemzésekben mi a 20-as és 80-as szinteket használjuk.

« Vissza