KÖVESS MINKET!

Williams %R indikátor

A Larry Williams által kifejlesztett Williams %R egy momentum indikátor, amely működését tekintve szinte megegyezik a Stochastic indikátoréval, pontosabban annak gyors változatával, azaz a Fast Stochastic-al. A Williams %R különösen népszerű a túladott és túlvett szintek azonosításában. Az indikátort általában rövidebb, pár napos időtávban gondolkodó, vagy akár napon belüli ügyleteket folytató befektetők használják.

Az indikátor a 0-tól -100-ig terjedő zárt skálán mozog, a 0 és -20 közötti tartományt a túlvett, még a -80 és -100 közötti zónát a túladott tartománynak nevezzük. A Williams %R a záróárat méri a megelőző periódus maximumához illetve minimumához. Működését tekintve, ha a az adott termék árfolyam -napi grafikon esetében- a napi kereskedési sáv felső részén zár, akkor az indikátor a felső 0 szint felé mozdul, még ha a kereskedési sáv alsó részén zár az árfolyam, akkor a -100-as szint felé leng ki az indikátor. Ha a záróár egyben az indikátor által vizsgált időszak maximuma is, akkor az indikátor a maximális 0 értéket fogja felvenni, még az adott periódus minimumán történő zárás -100-as indikátor értéket eredményez.


A Williams %R számítása:
%R = (""n"" periódus maximuma - záróár)/ (""n"" periódus maximuma - ""n"" periódus minimuma) *-100

Az indikátort leggyakrabban 14 periódusos beállítással használják, mind napi, heti, vagy akár napon belüli grafikon esetében is.


A Williams indikátor használata
A túladott és túlvett tartományokkal kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy emelkedő trendben az indikátor akár hosszabb ideig is a túladott tartományba maradhat, még hosszabb csökkenő trend esetén ugyan ez igaz a túladott zónára. Miután a részvény túladottá vagy túlvetté válik, az Williams indikátort használó befektető kivár a megerősítésig, amit az -50-es szint áttörése eredményez.

Az indikátor másik használata szerint azonosítjuk a piacon a középtávú trendet (jellemzően 6 héttől 9 hónapig tart) és a trend irányába veszünk fel pozíciókat. Emelkedő trend esetén vételi pozíciót veszünk fel, ha a részvény túladott, még medve piacon az indikátor túlvett tartományára fókuszálunk.

A következő grafikonon, a csökkenő trend hátán lovagoló OTP részvény esetében ez utóbbira láthatunk jó példát, hiszen a részvény ""túlvetté"" válása kiváló eladási lehetőséget teremetett a Williams-et követő befektetők számára 1997 decemberében.


« Vissza