A Deutsche Bank rakott össze egy statisztikát, hogy milyen teljesítményt produkált az SP500 a keddihez hasonló rendkívüli FED kamatvágások után. Nyilván vegyes a kép, és ilyenkor ez teljesen megszokott, de a csapkodás velünk maradhat. Más kérdés, hogy szinte semmit sem ér a FED vágás, pláne olyan felvezetés után, mint amit Powell a sajtótájékoztón elpuffogtatott az elején: tudniillik a gazdaság kiváló állapotban van meg jók a számok. És hát mit fog csinálni a FED március 18-án, a rendes ülésén?

A FED rendkívüli kamatvágásai utáni SP500 teljesítmény 1 heti, 6 havi és 1 éves időtávon
A FED rendkívüli kamatvágásai utáni SP500 teljesítmény 1 heti, 6 havi és 1 éves időtávon

A kamatvágás egyértelműen a tőzsdék megnyugtatására szolgálna, egyértelműen az árfolyambefolyásolás a cél (illetve kedvezni Trumpnak, aki egyből jelezte, hogy ennyi nem elég, le kell menni a többiek alacsony szintjére... Érdemes elgondolkodni, hogy tényleg az ország érdekeit szolgálja?), mert ha tényleg gond lesz a vírus miatt az ellátási láncokban, akkor vajmi keveset ér ez a lazítás. Nem is beszélve arról, hogy ha tényleg komoly baj lesz, semmi muníciója nem marad a FED-nek, csak a totális QE, amibe akár a részvények vásárlása (?) is beleférhet. Totális zsákutcába kerültek a monetáris politikák, az EKB-nak igazából nincs hová vágni, tehát fiskális oldalról jöhetne valami. Ha pedig úgy tényleg, a mostaninál is intenzívebben beindul a pénznyomda, az már gerjeszthet érdemi inflációt, meg további eszközár-emelkedést. Egyértelmű, hogy a politikusok és a jegybankárok mindenfajta betegség és világprobléma megoldására kifejlesztették a mindent verő vakcinát: az ultra, ultra, ultra laza monetáris politikát és az állandó, QE formájában adott szteroidinjekciót. Tegnap is az 50 bázispontos vágás mellett kb 120 milliárd dollár értékben repózott a FED.

Amúgy mellékelek egy SP500 grafikont is 2007-2008-ból: 2007 augusztusában volt egy rendkívüli 50 bázispontos vágás, amikor kezdtek látszódni a subprime válság első jelei (de még kevésbé hitt benne a piac) és az indexek nagy menetelés után először estek nagyot. Akkor sem kalkuláltak recesszióval, minden rózsás volt, és a vágás után a piacok még egyszer ki tudtak menni új csúcsra, és utána jött a zakó. Nyilván most nincs jelzáloghitel-válság, csak vírus, meg sztreoidokon tartott tőzsde.
Másik 2 alkalmat is jelöltem a 2008-as grafikonon.

A FED rendkívüli kamatvágásai 2007-2008-ban
A FED rendkívüli kamatvágásai 2007-2008-ban

Hozzátenném, hogy múlt héten a Traderszobában mellékeltem az 1987-es és a 2018-as tőzsdei esés mintáját, mindkettő alapján a múlt heti pánikmélypontok alapján jöhet egy nagyobb és kitejedt konszolidáció, csapkodás a tőzsdéken, mielőtt folytatódhatna az irány. Ezek alapján az SP500 is maradhat a 2850 - 3200 pontos tartományban, nagy kanyarokkal kereskedve.

További cikkeink

Túl van a korrekción az AMD?
Túl van a korrekción az AMD?

Érdemes most vennI?.

| Szabina Péter |

Heti kitekintő
Heti kitekintő

Fontosabb makroadatok a héten.

| Szabina Péter |

Nem okozott csalódást az OTP
Nem okozott csalódást az OTP

Erős lett a tavalyi év.

| Szabina Péter |

Heti kitekintő
Heti kitekintő

Fontosabb gazdasági események a héten.

| Szabina Péter |