A bevezetőben említett szentiment indikátorok közül sokat fel lehetne sorolni, de például a DSI értékek (10 alatt extrém negatív, 90 fölött extrém optimista a hangulat) az SP500 esetében 5, a Nasdaq100 esetében 4, a VIX esetében pedig 90-es értéket vett fel, a WTI-olaj pedig 4-es értéken mozog a március 9-ei adatok alapján. Emellett a CNN-en is látható "Fear and Greed" index tegnap a 3-as értéken zárt, utoljára ennyire mélyen 2018 karácsonyán volt ez a mérőszám, akkor a 2-es értéknél fordult.

Persze nagyban segít az is, hogy ugye a Fehér Ház már elkezdett mozgolódni, érdekes, hogy a koronavírus helyzet megoldására nem orvosokat, szakértőket hívnak össze, hanem a Wall Street főembereit. Ebből is látszik, hogy csak a tőzsde és a vagyon számít, a többi egyáltalán nem érdekes. És ezért (is) emelkedik a tegnapi mélypontról ilyen erővel a piac, kérdés ennek tartóssága. Ugyanakkor abban biztosak lehetünk, hogy jön majd valami nagy monetáris (és fiskális) pénzpumpa, amit masszívan be fognak vetni, és újra az egekbe fogják pumpálni a tőzsdéket. És ezek után lesz infláció is, ami az árupiacokra is nagyon jó hatással lesz.

Ha már ez egy gyors elemzés, akkor egy gyors saját vélemény is legyen benne. Én pénteken még azt vártam volna, hogy 2800 - 2850 környékén mélypontot fogunk majd hétfőn, onnan fel 3150-3200 közelébe, aztán majd utána le 2800 alá. Ehhez képest az olajháború bekavart, és lejöttünk 2700-ig, és most onnan jövünk erősen felfelé. Tegyük hozzá, hogy 4 óráson a 2720-as támasznál kialakult egy kulcsfordulós gyertya divergencia mellett, a naposon is van divergencia, de ott még a gyertyáról nem lehet nyilatkozni, sok van még hátra a napból. Amúgy a 2740 pontos szint a 2018 karácsonyi mélypont és a 2020. februári csúcs közötti mozgás 61,8%-os Fibonacci szintje.

SP500 index napos bontású grafikon
SP500 index napos bontású grafikon

Minta alapján ebből lehet még a 2018 őszi típusú mozgás, akkor volt ilyen mély leesés után erőteljes felpattanás. De nem tudunk igazi mintát mondani, simán elképzelhető, hogy most az SP500 elakad 2900 alatt, és innen borulunk tovább (bevallom, erre látok esélyt). Vagy pedig addig húzzák a piacot, hogy 2920 - 2950 fölött tudunk zárni, és akkor mehetünk 3150 közelébe megint a 2018 őszi minta alapján. Nincs ember, aki ezt meg tudná mondani, ráadásul még mindig terítéken lehet az 1987-es őszi beomlás mintája is.

2018 őszi esés mintája
2018 őszi esés mintája

Lefelé sokfajta célár van, 2600 (200 hetes mozgóátlag környéke) aztán meg 2300 pont körüli 2018-as pánik mélypont, amik akár teljesen reálisak is lehetnek. Ezeket a február 28-ai elemzésben is feltűntettem, valamint az előző két videóban is részletesen kielemeztem a helyzetet: Fekete hétfő a tőzsdéken, illetve Fellélegzés a monetáris vakcina után.

A DAX is teljesített lefelé a minimumot, de van egy kis hiányérzetem, hogy nem lett még kitakarítva a 10 ezer pont alatti szint.

Címlapkép forrása: Getty Images

További cikkeink

Túl van a korrekción az AMD?
Túl van a korrekción az AMD?

Érdemes most vennI?.

| Szabina Péter |

Heti kitekintő
Heti kitekintő

Fontosabb makroadatok a héten.

| Szabina Péter |

Nem okozott csalódást az OTP
Nem okozott csalódást az OTP

Erős lett a tavalyi év.

| Szabina Péter |

Heti kitekintő
Heti kitekintő

Fontosabb gazdasági események a héten.

| Szabina Péter |