Sokféle mintázat és elemzés van arról, hogy a tőzsdék az 1929, vagy az 1987, esetleg a 2018 karácsonya utáni mozgást fogják-e lekövetni. Igazából egy dolgot könnyedén le lehet szögezni: senki sem tudja (talán csak a FED, de mindenhatósága azért sokszor megkérdőjeleződött). Mégis kell terveket, stratégiákat készíteni, mert enélkül tényleg csak vaktában lövöldöz az ember.

Ha a legoptimistább forgatókönyvet vesszük az SP500 indexre, akkor azt lehet mondani, hogy már az intenzívnek tűnő 3. hullámban van az árfolyam, és kisebb korrekciókkal tarkítva elmegyünk 3000-3100 pont közé, mielőtt nagyobb visszahúzódást láthatnánk a 4. hullámban, aztán irány az új csúcsok 3400 pont fölött, megcélozva a 4000 pontot is 2021-ben. Amilyen lendülettel haladunk, lehet, hogy nyár közepére, végére már ott toporzékolhatunk a 3300-3400 pont zónájában. Természetesen ehhez csak jó híreknek kell jönnie, mindez rózsás jövőképpel fűszerezve, és igazából a rossz híreket is pozitívan fogadja a tőzsde (lásd: óriási munkanélküliség, de sebaj, ez úgyis jó a vállalatoknak, hiszen jóval olcsóbban jutnak munkaerőhöz, mint korábban, azaz kisebb bérköltség).

SP500 4 órás bontású grafikon
SP500 4 órás bontású grafikon

A másik, jóval realisztikusabb forgatókönyv szerint a 2190 pontos mélyponttól nézve egy potenciális 5. hullámban haladhatunk (a 4. hullám pontos helye picit kétséges, mert több lehetséges verzió is megállja a helyét), amelynek tetőzése a 3397 - 2188 pont közötti esés 61,8%-os Fibo szintje, azaz 2935 pont környékén tetőzhet, mondjuk 2930 - 3000 pont között, majd utána jöhet egy nagyobb visszahúzódás 2750 vagy 2650 környékére, esetleg 2450-2500 pont közé, de mindenképpen magasabb mélypont alakul ki, és ebből mehetünk aztán bőven 3000 pont fölé, hasonlóképpen célba véve a februári csúcsot 3400-nál, illetve jóval magasabbra kiterjesztve a mozgást.

SP500 4 órás bontású grafikon
SP500 4 órás bontású grafikon

Nyilván lehetnek más, alternatív forgatókönyvek is, de az biztos, hogy az amerikai FED vezetésével megvalósuló globális pénzpumpa, illetve kormányzati költekezések új elemzési dimenziót kell, hogy nyissanak, mert kétségünk ne legyen: ezeknek a pénzeknek a nagyobb része továbbra is keresi a helyét, és a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva leginkább a tőzsdéken fogják ezt megtalálni, szokás szerint fittyet hányva a fundamentumokra. És ha újabb megingás lesz, akkor újabb pénzpumpák jönnek, mert jól látszik, hogy leginkább a tőzsdei árfolyamok számítanak, habár a rendszerbe pumpált pénzeknek azért jobb helye is lenne.

Természetesen nyitva kell hagyni a lehetőséget annak, hogy a március 23-ai mélyponttól nézve egy nagyobb medvepiaci ralit láthatunk, mint a korábbi évtizedekben normális recessziós környezetben, ebben az esetben viszont hamarosan ki kellene fulladnia az emelkedésnek, aztán újra esésbe váltani a piacnak, és jó eséllyel akkor már a 2400 pontos szint eleste lehetne egy indikáció arra, hogy újra gond van (természetesen a kritikus szint 2190, azaz bármilyen optimista szcenárió melletti stopnak legrosszabb esetben 2190-hez kellene kerülnie).

Nyilvánvaló, hogy a fenti forgatókönyveket folyamatosan nyomonkövetem majd a hétfőn és csütörtökön megrendezésre kerülő Tőzsdei körkép és ötletbörze webináriumokon.

Címlapkép forrása: Getty Images

További cikkeink

Érkezik az OTP és a MOL negyedéves jelentése
Érkezik az OTP és a MOL negyedéves jelentése

Több gyorsjelentés is jön a héten.

| Szabina Péter |

Fontos adatok jönnek a héten
Fontos adatok jönnek a héten

Felpörög az amerikai gyorsjelentési szezon.

| Szabina Péter |

Ismét elindult a gyorsjelentési szezon
Ismét elindult a gyorsjelentési szezon

Mire számíthatunk?.

| Szabina Péter |

Történelmi csúcson a Google
Történelmi csúcson a Google

Meddig mehet még?.

| Szabina Péter |