KÖVESS MINKET!

Adókedvezmények

Tartós Befektetési Számla

Használja ki a 2017-es adómegtakarítási lehetőségeket és fizessen be meglévő NYESZ-R (Nyugdíj-előtakarékossági számla) számlájára és vegyen igénybe akár 100.000 Ft adójóváírást, amit adóbevallásán keresztül igényelhet vissza.

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) segítségével a befektetései után fizetendő adóját akár 0%-ra is mérsékelheti!

A Portfolio Online tőzsde TBSZ számla előnye, hogy a befektetéseire vonatkozó 15%-os kamat- és árfolyamnyereség adó segítségével kedvezőbbé tehető.


TBSZ számlán elérhető termékek

 • Befektetési jegyek, 21 alapkezelő több mint 600 befektetési jegye!
 • Állampapírok
 • Magyar és külföldi részvények

A TBSZ számlát egy gombnyomással megnyithatja a Portfolio Online Tőzsde rendszerében.

Ha nincs még Portfolio Online Tőzsde számlája, ezt könnyedén megtudja nyitni ITT.

Mi az a Tartós Befektetési Számla?

A TBSZ lényegében egy értékpapír álszámla, amely a Portfolio Online Tőzsde rendszerében érhető el.

A TBSZ lehetővé teszi, hogy a befektetéseire vonatkozó 15%-os kamat- és árfolyamnyereség adóra, a 6%-os egészségügyi hozzájárulásra, valamint az osztalékadóra vonatkozó adófizetési kötelezettség kedvezőbbé tehető, ha a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Az adó mértéke, ha a befektető a befizetés évét követő:

 • 3. év végéig a befektetett összegből nem vesz ki, úgy a növekmény kedvezően adózik (10%-os adókulcs)
 • 5. év végéig a befektetett összegből nem vesz ki, úgy a növekmény nem adózik (0%-os adókulcs)

A számlanyitás évét követő 3. év vége előtti kivét esetén kedvezményes adózás nem vehető igénybe, a növekmény után 16%-os adót és 6%-os egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.

A kivét a TBSZ számláról történő pénzfelvételre vonatkozik, természetesen a TBSZ számlán folyamatosan változtathatja befektetéseit. Nincsen semmi akadálya, hogy például befektetési jegyét eladja, és OTP részvényt vegyen annak ellenértékéből.

A TBSZ-en elhelyezendő összeg csak a számlanyitás évében növelhető (minimum nyitóösszeg: 25.000- Ft), azonban minden évben új számla nyitható.

          

A befizetés és kifizetés folyamatát a következő ábra szemlélteti:

 

 

 

 

Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ)

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) az alábbi előnyöket nyújtja Önnek:

 • 20%-os, legfeljebb 100.000 Ft előtakarékossági támogatás
 • Kevesebb SZJA fizetési kötelezettség.
 • Adómentes befektetési lehetőség megtakarításainak.
 • Előtakarékosság a nyugdíjas évekre.

Mi a Nyugdíj-előtakarékossági Számla?

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, fektetheti be pénzét. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a számla fennállása alatt bármikor változtathatja. Az elhelyezett befektetés után előtakarékossági támogatást is kaphat, valamint a tranzakciók nyeresége, hozama - kivéve az osztalékból származó jövedelmet - adó- és járulékmentességet élvez.

Kinek ajánlott a NYESZ számla?

 • Akik gondolnak a jövőjükre, fontosnak tartják az öngondoskodást.
 • Akik mentesülni szeretnének a kamatadó és a tőzsdei ügyletek nyeresége utáni adó fizetése alól.
 • Akik személyi jövedelemadót fizetnek, és szeretnének visszakapni befizetéseikből.

Miért előnyös Önnek a Portfolio Online Tőzsde Nyugdíj-előtakarékossági Számla?

 • A döntés szabadságának lehetősége: Ön dönti el, hogy nyugdíjcélú megtakarítása milyen kockázatú, milyen várható hozamú eszközökbe kerül elhelyezésre.
 • Adómentes hozam: nyugdíjba vonulás és legalább 10 év nyugdíj-előtakarékossági számlavezetés után a számla felmondásakor a számlán történt befektetések árfolyamnyeresége illetve hozama adómentes! Amennyiben már nyugdíjas, akkor 10 év nyugdíj-előtakarékossági számlavezetés után a számla felmondásakor a számlán keresztül történt befektetések árfolyamnyeresége illetve hozama adómentes.
 • Személyi jövedelemadót is spórolhat: A jelenlegi szabályok szerint tárgyévi befizetései után évente annak 20 százalékamaximum 100 000 forint előtakarékossági támogatás kérhető összevont adóalapja adójából.

Amit a Portfolio Online Tőzsde NYESZ-ről mindenképp tudni kell!

 • A NYESZ számla online nyitható a Portfolio Online Tőzsde felületén.
 • Minimális összege a jogszabályoknak megfelelően évi 2000 forint. Számlanyitáskor 5000 forint befizetése szükséges, a további befizetések összegét és gyakoriságát Ön határozza meg.
 • A NYESZ számlára befizetett összegből a jogszabályban meghatározott körben különféle értékpapírokat (pl. befektetési jegyeket, részvényeket és állampapírokat) és pénzpiaci eszközöket is vásárolhat.

Fontos tudnia, hogy a számlán tartott megtakarítás kifizetése csak akkor minősül adómentes nyugdíjszolgáltatásnak, ha Ön már nyugdíjjogosult és a kifizetés a számlanyitás utáni 10. adóévben vagy később történik.

Használja ki a Portfolio szakértelmét saját pénzügyi gyarapodása érdekében. Portfolio Online Tőzsde ügyfélként személyes tanácsadót is igényelhet, aki segíti befektetését, kereskedését.

A honlapon található információk nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Az adózási tudnivalók nem tartalmaznak teljes körű információkat. Kérjük, döntése meghozatala előtt részletesen tájékozódjon a tartós befektetési számlával (TBSZ), nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ-R) és egyéb adózási kérdésekkel kapcsolatos jogszabályi feltételekről, valamint konzultáljon adótanácsadójával. Az adójogszabályok és azok értelmezései változhatnak, az abból fakadó következményekért Társaságunk, mint az Erste Befektetési Zrt. függő ügynöke, valamint az Erste Befektetési Zrt. sem tehető felelőssé.